Biotinidaz Eksikliği
Doç. Dr. Berrak Bilginer Gürbüz
Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
Çocuk Metabolizma Hastalıkları Kliniği
Soru 1: Biotinidaz eksikliği nedir?
Cevap: Biotinidaz eksikliği, doğuştan gelen, çekinik genlerle geçiş gösteren bir metabolizma hastalığıdır. Biotinidaz enziminin eksikliği sonucu vücutta serbest biotin vitaminin eksikliği gelişir. Biotin; protein yıkımı, yağ asidi sentezi ve glukoz yapım basamaklarında görevli olan enzimlerin sağlıklı çalışabilmesi için önemli rol oynar. Biotin eksikliği ile enzimlerin görevini yapamaması hastalık tablosunun ortaya çıkmasına neden olur.
Soru 2: Biotinidaz eksikliğinin görülme sıklığı nedir?
Cevap: Biotinidaz eksikliği, dünyada 60.000 kişide bir görülmektedir. Akraba evliliğinin sık görüldüğü ülkemizde dünya ortalamasına göre hastalığın görülme sıklığı çok daha fazladır.
Soru 3: Biotinidaz eksikliğinin genetik geçişi nasıl olur?
Cevap: Biotinidaz eksikliği çekinik genlerle taşınır. Anne ve babanın her ikisi de hastalığın taşıyıcısıdır. Her ikisi de taşıyıcı olan anne-babanın çocukları, taşıyıcı, hasta ya da sağlıklı olabilir. Bu nedenle hastalığın her gebelikte tekrarlama riski mevcuttur. Biotinidaz eksikliği ülkemizde yenidoğan tarama programına 2008 yılında dahil edildiği için, nadiren de olsa, bu tarama programından önce doğdukları için, ebeveynlerden birisi ya da her ikisi de hasta olabilmektedir. Biotinidaz eksikliği tanısı alan bir bireyin ailesinin hastalık açısından mutlaka taraması yapılmalıdır.
Soru 4: Yenidoğan taramasında saptanmış olan biotinidaz eksikliği tanısı kesin midir, hastalığın kesin tanısı nasıl konulur?
Cevap: Yenidoğan tarama programı riskli bireylerin klinik bulgular oluşmadan tespiti için yapılan koruyucu sağlık hizmetidir. Taramada biotinidaz eksikliği şüphesi bulunanlar çocuk metabolizma kliniklerine yönlendirilirler. Biotinidaz aktivitesi bu merkezlerde özel yöntemlerle kantitatif (sayısal olarak) olarak ölçülür. Biotinidaz enzim aktivitesi, normal bireylerdeki serum aktivitesinin %30’unun üzerinde ise normal, %10-30 arasında ise kısmi biotinidaz eksikliği, %10'undan az ise ağır biotinidaz eksikliği olarak tanımlanır. Sonuçlar BTD gen analizi yapılarak doğrulanır.
Soru 5: Hastalık vücutta ne gibi etkiler yapar?
Cevap: Hastalığın klinik bulguları oldukça değişkendir. Tedavi edilmemiş hastalarda, gelişim geriliği, nöbetler, dengesiz yürüme, sinirsel tipte işitme kaybı, göz sinirlerinde hasar, bağışıklık sisteminde bozukluklar, solunum problemleri, saç dökülmesi ve deri döküntüleri gibi belirtiler görülebilir. Kısmi enzim eksikliği olan ve klinik bulgu vermeyen hastalarda enfeksiyon gibi stresli olaylarda hastalık belirtileri ortaya çıkabilir. Tarama dışında klinik bulgularla saptanan hastalar ağızdan alınan biotin tedavisi sonrası iyileşme göstermekle birlikte, gelişme geriliği, görme ve işitme kayıpları genellikle geri dönüşümsüzdür ve tedaviye rağmen düzelmezler.
Soru 6: Tedavi seçenekleri nelerdir?
Cevap: Biotinidaz eskikliği olan hastalara ağızdan biotin tedavisi (5-20 mg/gün olacak şekilde, günde tek ya da bölünmüş dozlarda) verilmektedir.
Soru 7: Biotinidaz eksikliğinde ortaya çıkan biotin eksikliği için özel bir diyet yapmalı mıyız?
Cevap: Biotin, özellikle tam buğday ekmeği, maya, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, peynir, dana ciğeri ve avokado gibi besinlerde bol miktarda bulunur. Ancak bu besinlerle alınacak miktar tedaviyi karşılayabilecek dozlarda değildir. Bu nedenle biotinidaz eksikliği olan hastaların biotin ilacını kullanırken özel bir diyet yapmasına gerek yoktur. Ancak çiğ yumurta akında bulunan avidin, biotini bağlayarak emilimini azaltır. Pişirilmiş yumurtalarda ısıtma ile avidin etkisiz hale geleceğinden, iyi pişmiş yumurtanın tüketiminde herhangi bir sorun oluşmamaktadır.
Soru 8: Biotinidaz eksikliği zamanla düzelir mi, biotin ilacını ne kadar süre kullanmalıyız?
Cevap: Biotinidaz eksikliği genetik bir hastalık olduğundan zamanla düzelmez, ancak hastalar tedavi aldıkları sürece hastalığın vücuttaki etkilerini göstermezler. Tedavisi ömür boyu sürmelidir.
Soru 9: Hastaların izlemlerinde nelere dikkat edilmeli, hangi tetkikler yapılmalıdır?
Cevap: Her kontrolde büyümenin takibi yapılmalı, yeni belirtilerin varlığı (nöbet geçirme, görme ve işitme problemi, hareket bozukluğu) sorgulanmalıdır. Ayrıca gelişimsel ilerlemesine dikkat edilmeli ve cilt muayenesi yapılmalıdır. Görme ve işitme muayeneleri ağır biotinidaz eksikliği olan vakalarda yılda bir, kısmi biotinidaz eksikliği olan hastalarda ise 2 yılda bir yapılmalıdır. Ancak hekiminiz gerekli görürse bu değerlendirmeleri daha sık aralıklarla da yapabilir. Tedaviye yanıtın laboratuvar olarak izleminde özel bir test olan ‘idrarda organik asit analizi’ yapılabilir.
Soru 10: Biotinidaz eksikliği olan çocuğuma biotin ilacını verip vermediğimi hatırlamadığımda ne yapmalıyım?
Cevap: Biotin suda eriyen bir vitamin olduğundan fazla dozlarda zehirlenme yapmaz. Bu nedenle ilacı verip vermediğiniz konusunda şüpheye düşerseniz ilacı vermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.